BEOGRAD JE SVET! Zašto?

Ako se uporede mapa Beograda i mapa sveta i ako se uporede naseljeni deo Beograda na mapi i kontinentalni deo karte sveta, dolazi se do veoma interesantnih i neverovatnih koincidencija, reči su Slaviše Savića, autora čitavog koncepta kojeg je razradio za manifestaciju Dani Beograda ‘08.karta sveta beograd BEOGRAD JE SVET! Zašto?
Ukoliko zamislite da je umesto Atlantskog okeana reka Sava, koja se uliva u Dunav, odnosno Severni okean, tu biste mogli da prepoznate Ušće sa kojim počinje da se nazire mapa Beograda. Reka Sava razdvaja Stari i Novi Beograd, kao što na karti sveta Atlantski okean razdvaja dva kopnena masiva: Ameriku, koju inače zovemo Novi svet, i stari kontinent – Evropu, koju možemo prepoznati na mestu Starog grada. Mogu se videti i neke druge zanimljive paralele, na primer: Grenland bi bio na mestu Velikog Ratnog ostrva, Dom narodne Skupštine bi bio Strazbur, Gibraltar je Mostarska petlja, dok je Suecki kanal na potezu Autokomande. Terazije bi bile Pariz, hram Svetog Save je na mestu Carigrada. Velika Britanija i Irska su Beogradska tvrđava. Kuća cveća nalazila bi se na mestu egipatskih piramida, Marinkova bara bila bi Indija, a Fakultet dramskih umetnosti je Kalifornija – Holivud.
Beograd je kosmopolitski grad i nalazi se na raskrsnici puteva. A na ovoj našoj mapi Beograd je na Slaviji, odnosno Slavija je maketa Beograda, kao što je Beograd maketa sveta. Nije, dakle, slučajno što stalno govorimo i ponavljamo da je BEOGRAD SVET, a ovaj projekat za to sada nudi i neke druge dokaze i argumente.

Postavi na Fejs