Đavolja Varoš, čudo prirode

Đavolja Varoš je prorodni spomenik, nalazi se na jugu Srbije, u selu čudnog naziva Đake (naziv ovog sela potiče od albanske reči ’’gjak’’ – krv). Udaljena je 30-ak km od Kuršumlije, a od Beograda oko 290 km. Nalazi se na nadmorskoj visini od 660-700 m.n.v., okružena je šumama i brdima Radan planine.

73086 447841583084 50430808084 5568787 5166290 n Đavolja Varoš, čudo prirode Smatra se za pravo čudo prirode, zbog činjenice da se sastoji od dva, veoma retka, prirodna fenomena. Prvi su zemljane figure, neobični oblici reljefa koji Đavoljoj Varoši daju posebnu atraktivnost, a drugo dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom. Samim tim i ne čudi, što je prošle godine, Đavolja Varoš ušla u uži izbor za sedam svetskih čuda prirode, iako, nažalost, pored velike podrške javnosti nije uspela da se plasira među prvih sedam. Ranije je ovaj lokalitet bio prilično slabo posećen, oko 3000 poseta godišnje, a otkad je postao kandidat za 7 svetskih čuda prirode,dogodila se prava ekspanzija turista iz raznih krajeva, tako da od tog perioda beleži preko 80 000 poseta. Od nedavno je osvetljena i primamljiva za noćne posete koje joj daju posebnu draž.

Zemljane kule

Đavolju Varoš čine 202 zemljane kule (neki ih još nazivaju i piramide i kupe), različitih oblika, visine od 2m-25m a širine 0,5m-3m, a na njihovim vrhovima nalaze se kamene kape. Kule su smeštene u dve jaruge, ’’Đavolju i Paklenu jarugu’’, podeljene vododelnicom. Nastaju kao rezultat erozivnog procesa koji traje vekovima. Vremenom se figure menjaju, rastu, smanjuju, nestaju i ponovo se stvaraju pod uticajem klimatskih faktora. Deluje nestvarno, da zemljane figure koje su u osnovi par metara a u vrhu se sužavaju na 20-30cm mogu da nose na sebi kamene blokove od par stotina kilograma prkoseći principima statike… Ovaj fenomen je jedinstven u našoj zemlji i veoma redak u svetu, slične pojave su zabelezene saomo u nekoliko zemalja (Austrija, Italija, Amerika) ali u Đavoljoj Varoši su kule brojnije, veće i postojanije.

Đavolja voda

Druga prirodna retkost su dva izvora vode neuobičajenih svojstava. Prvi izvor sa nazivom ’’Đavolja voda’’ nalazi se u blizini kula u ’’Đavoljoj jaruzi’’, voda je dosta hladna i ekstremno kisela (ph 1.5) sa visokom mineralizacijom.

Drugi izvor nosi naziv ’’Crveno vrelo’’, nalazi se oko 400m nizvodno od prvog i na ravnom je terenu. Manje je kiseo i i ima nižu mineralizaciju, zbog ravnog terena voda se razliva i otiče u korito Žutog potoka koji je u blizini, a zbog oksidacije gvožđa (koje se u velikim količinama nalazi u vodi) formira se crvena trasa lepezastog oblika koja deluje veoma atraktivno.
Voda sa izvora nije za piće ali možete njome isprati usta kako biste osetili ukus i miris. Meštani tvrde da je voda lekovita i da se njome treba umivati, ispirati oči i bolna mesta.

zemljane skulpture Đavolja Varoš, čudo prirode djavolja varos Đavolja Varoš, čudo prirode

Na lokaltitetu Đavolje varoši možete videti rudarska okna ’’Saskih rudnika’’ iz kojih su Saski rudari vadili gvožđe i zlato u XII veku. Još jedna zanimljivost je Crkva Svete Petke iz XIII veka oko koje ćete primetiti na hiljade smotuljaka tkanine. Postoji verovanje da parčetom tkanine umočenim u vodu treba više puta preći preko bolnog mesta ili rane i zatim vezati tkaninu na određeno mesto u crkvi i bolest će ostati zavezana zauvek u crkvi.

Neobično izvajane i čudno poređane zemljane figure, izvori vode nespecifičnog mirisa i ukusa, kao i tajanstvenost zvučnih efekata koji se stvaraju dok vetar duva, uticali su na stanovništvo koje je ovaj lokalitet, obavijen velom misterije i raznim legendama, nazvalo Đavolja Varoš.

djavolja usta Đavolja Varoš, čudo prirode djavolje stopalo Đavolja Varoš, čudo prirode

Slike: „Đavolja usta“ i „Đavolje stopalo“

Lokalitet Đavolja Varoš je od 1959.g. pod zaštitom države, a 1995.g. je Uredbom Vlade Republike Srbije proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljena u prvu kategoriju zaštite kao spomenik prirode! Pod zaštitom je 67 ha, a podnet je zahtev da se proširi na 1014 ha. Ovim lokalitetom upravlja Prolom banja, odnosno turističko preduzeće ’’Palaninka’’. U okviru ove turističke destinacije radi etno restoran u kome se turisti mogu okrepiti i uživati domaćoj kuhinji, etno muzici… U restoranu se nalazi i galerija sa fotografske kolonije, jedinstvene manifestacije koja okuplja umetnike iz celog sveta. Na ulasku se može kupiti neki od mnogobrojnih suvenira sa motivima ove nesvakidašnje prirodne pojave.

Ako rešite da posetite Đavolju Varoš, bilo bi šteta ne odvojiti vreme za posetu banjama koje se nalaze u blizini – Prolom, Lukovska i Kuršumlijska poznate po lekovitim svojstvima, prirodnim lepotama, idelane za odmor i rekreaciju.

Postavi na Fejs

One Response to "Đavolja Varoš, čudo prirode"

  1. vladanka
    vladanka Posted on 22. marta 2013. at 22:26

    Želela bih više podataka da saznam o selu Đake kod Kuršumlije.

    Hvala