Dvorci Vojvodine

Dvorcdvorac 300x168 Dvorci Vojvodinei u Vojvodini nastali su u periodu od XVIII do XX veka, u različitim stilskim izvedbama, od baroka do klasicizma. Gradili su ih bogati zemljoradnici i austrougarsko plemstvo, uglavnom daleko od gradova. Gotovo uvek okruženi su prostrano uređenim parkovima i ergelom. Svoj sjaj su počeli da gube posle kolonizacije nakon Drugog svetskog rata. Od tada padaju „iz ruke u ruku“. Četiri dvorca imaju status kulturnog dobra od izuzetnog značaja, 21 su objekti od velikog kulturno-istorijskog značaja, tri su u statusu značajnih kulturnih dobara, više od 20 samo su evidentirana kulturna dobra. Najpoznatiji vojvođanski dvorci su Kaštel u Ečkoj, dvorac porodice Dunđerski u Čelarevu, hotel dvorac „Fantast“ nadomak Bečeja i dvorci Stratimirović i Dunđerski u Kulpinu.dvorac fantast Dvorci Vojvodine

Dvorac „Fantast“ se nalazi na oko 14 km od Bečeja na putu za Bačku Topolu, u centralnom delu Vojvodine. Od Novog Sada udaljen je 60 km, a od Beograda 135 km. Čitav kompleks prostire se na oko 65 ha i obuhvata dvorac, mali kaštel, kapelu Svetog Đorđa, ergelu trkačkih konja i park. Dvorac je izgrađen u periodu od 1919. do 1923. godine i predstavlja mešavinu različitih stilova. Sam toranj i četiri ugaone kule su u stilu neogotike, dok su oba ulaza urađena u stilu neoklasicizma. Dvorac je ograđen niskim zidom sa dvema monumentalnim kapijama od kovanog gvožđa. Početkom 80-tih godina prošlog veka adaptiran je i pretvoren u hotel „Fantast“. Ime hotelu je dato po čuvenom pastuvu trkaču, koji je i sahranjen na imanju Bogdana Dunđerskog.

fantast dundjerski Dvorci VojvodineDvorac porodice Dunđerski u Čelarevu čini nekoliko objekata smeštenih u prostranom parku, organizovanom po principu engleskih vrtova, na vlastelinskom posedu nastalom u drugoj polovini 18. veka. Manji dvorac sagradio je Marfi Lipot na prelazu iz 18. u 19. vek. i u njemu je živeo plemić Nikola Bezeredi sa svojom porodicom. Bezerdi se odlučio na gradnju Velikog dvorca, koji je po planovima nepoznatog bečkog arhitekte sagrađen između 1834. i 1837. Iako je sama zgrada proglašena dvorcem, ona je služila isključivo kao letnjikovac Nikoli Bezerediju koji je posedovao kuće u Beču i Budimpešti.
Oba klasicistička dvorca u Kulpinu, smeštena u parkovskom okruženju, sagrađena su za plemićku porodicu Stratimirović. Manji dvorac je izgrađen krajem 18. veka, a veći je izgrađen polovinom 19. veka. Jedno kratko vreme, imanje je od Stratimirovića, otkupio Matej Semzo od Kamjonike, ali je 1889. imanje prodao Lazaru Dunđerskom. U velikom dvorcu se danas nalazi Poljoprivredni muzej, a mali je pretvoren u mesnu kancelariju i kancelarije kulpinskih udruženja građana.

ecka Dvorci VojvodineNekadašnji lovački zamak Kaštel erdeljanskog grofa Lukača Lazara, koji se nalazi u Ečkoj na teritoriji opštine Zrenjanin, pretvoren je u hotel dvor koji je danas privlačna turistička atrakcija. Dvorac je zapravo ogromna jednospratna kuća crvenkaste boje, podignuta 1820. godine. Okružen je prostranim parkom i starinskim tornjem za vodu koji izgleda kao tvrđavica. U parku se nalazi nekoliko spomenika, kao i dugačka ruševna građevina koja je nekada služila kao štala. Neposredno pored dvorca se nalazi i katolička crkva sagrađena 1864. godine. Slike na zidovima crkve prikazuju Hristove muke, i delo su Jozefa Gijgnera. Tri velike ikone: Krštenje Hristovo, Sv. Elizabeta i Judita dela su poznatog holandskog slikara Van der Vennea.

Tekst: Aleksandar Devetak

Ostavite komentar na Fejsbuku

(Ukoliko želite da ostavite komentar na ovom portalu za to koristite polje na dnu stranice.
Možete da komentarišete na oba mesta)

One Response to "Dvorci Vojvodine"

  1. Ana
    Ana Posted on 18. juna 2011. at 08:12

    Bila sam u dvorcu „Fantast“ pored Beceja. Lep je, ima puno izletnika, vidi se da se o okolini dvorca vodi briga, sve je sredjeno, trava pokosena. Meni je zasmetalo sto ima jako malo mesta u restoranu i na terasi ispred, gde bi ljudi mogli da se osveze i nesto pojedu. Ja sam bila za prvomajske praznike, pa je guzva bila bas velika. Ne znam da li su se popravili po tom pitanju. Sam dvorac bi mogao malo bolje da se odrzava i bilo bi lepo da makar za praznike ima nekog vodica koji bi ispricao neku lepu pricu o njegovim nekadasnjim stanarima. Kada se popnete na kulu, odande se pruza predivan pogled na celo imanje. Sve u svemu, vredi otici i uzivati u predivnoj prirodi…