Festival EXIT, Novi Sad

Možda vam se sviđa, a možda i ne, ali EXIT je postao naš siguran IZLAZ u moderni svet.

Sve je počelo 2000. godine kada je grupa studenata Univerziteta u Novom Sadu tokom čitavih 100 dana leta na raznim mestima na levoj obali Dunava organizovala razna dešavanja. Noise Summer Fest kako je nazvan taj pokušaj imao je i političku anti-Miloševićku obojenost. Odatle potiče i naziv EXIT – izlaz iz tadašnje loše situacije u zemlji. Na nizu koncerata, hepeninga, tribina i raznih predstava i projekcija, okupljali su se mladi, i ne samo mladi, iz cele Srbije. Na njima su na različite načine mladi i ostali podsticani da se uključe u otpor režimu. Finale je, dva dana pred izbore, predstavljala žurka sa oko 20.000 učesnika, pod nazivom Izborno mesto br. 1. sa porukom Gotovo je.
Godine 2001. Egzit festival se, uz odobrenje gradskih vlasti, preselio na Petrovaradinsku tvrđavu. Trajao je od 6. do 14. jula kao proslava Miloševićevog pada sa vlasti, uz prisustvo mnogih visokih političara. Od te godine, pored glavne scene na kojoj su nastupali vodeći izvođači, uvedene su i druge na kojima su gostovali di-džejevi i manje poznati sastavi. Svakodnevno je na tvrđavi bilo oko 30.000 posetilaca.

exit Festival EXIT, Novi Sad

Godine 2003. festival je skraćen na 4 dana uz marketinšku kampanju State of EXIT (država onih koji su za toleranciju, ekologiju i za lepši svet u kome žive). Što se tiče muzike, od te godine, ona je postala komercijalnija, jer se festival sve više izdržavao od prodatih karata, a sve manje od donacija države i nevladinih organizacija.
Na EXIT 04 je, i pored finansijske afere sa rukovodiocima, prvi put došao veliki MTV, a zapadna štampa je počela da piše o festivalu u Novom Sadu.
EXIT 05 su obeležili neočekivana podrška radikalske gradonačelnice Maje Gojković i živi prenos na Bi-Bi-Si radiju. I MTV je ponovo bio tu. Prema podacima, za četiri dana festival je posetilo oko 150.000 ljudi, među kojima je bilo vise desetina stranaca (pod strancima se ne podrazumevaju mladi sa prostora bivše SFRJ).
Sledeći, EXIT 06 su obeležili evropski komesar Oli Ren, obećanjem da će biti ukunute vize i britanski list Observer izjavom da je EXIT najbolji festival te godine u svetu.
Godine 2007, EXIT je u Londonu izabran za najbolji muzički festival u Evropi.
EGZIT ( EXIT) je danas jedan od najznačajnijih muzičkih festivala na svetu. Održava se svakog jula u Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ove, 2010. godine, tokom četiri dana, od 8. do 11. jula nastupilo je više od 500 izvođača na 20 festivalskih scena. Kao i prethodnih godina, i ove godine bilo je mnogo novina, od prenosa preko interneta i mobilnih telefona, do ulaznice u vidu narukvice i organizovanih besplatnih poseta Beogradu. Tu je i desetodnevni mini festival – EGZIT VILIDŽ, gde se pored kamperskog boravka, za goste organizuju i zabave, žurke i druženja.
Posle deset godina ispunjenih i lepim i manje lepim događajima (na ove manje lepe namerno nismo hteli da se osvrćemo, kao i uvek kada su okrugle godišnjice i jubileji u pitanju), možemo ipak mirno reći, kao za nemirno i živo desetogodišnje dete – često je teško razumeti ga i prihvatiti, ali dobro je da postoji. EXIT je postao događaj po kome nas prepoznaju u Evropi, a toga nam je potrebno što više.

Postavi na Fejs

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Tekst preuzet iz magazina Svet Turizma

Svet turizma logo Festival EXIT, Novi Sad

Svet turizma je jedan od vodećih časopisa iz oblasti turizma na medijskom prostoru Balkana. Bavi se temama iz sveukupne oblasti turizma – od seoskog turizma do egzotičnih putovanja na moderan način i na visokom nivou.Časopis je izuzetno visokog kvaliteta, a distribuira se na teritoriju cele Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.
Potražite ga na kioscima.