stari hrast kod kursumlije 150x100 Gledaj Srbiju

Južna Srbija by Stefan Nikolić

Predstavljamo vam seriju fotografija Južne Srbije fotografa Stefana Nikolića iz Kuršumlije.
Misija i cilj ovog umetnika je da na sebi svojstven i originalan način predstavi lepote Južne Srbije.

most na adi 150x100 Gledaj Srbiju

Most na Adi – Opening ceremony

Novi simbol Beograda, Most na Adi, svečano je otvoren u novogodišnjoj noći uz spektakularan vatromet koji, kažu, do sada nije viđen u Beogradu. Pogledajte:

manastir sv nikole 150x100 Gledaj Srbiju

Manastir svetog Nikole, Kuršumlija

Manastir Sv. Nikole je najstarija zadužbina Stefana Nemanje (1168—1196) i predstavlja jedan od najstarijih spomenika monumentalne srednjovekovne arhitekture u Srbiji. Nalazi se na brdu iznad ušća Banjske u Toplicu, odakle se najbolje vidi čitava stara varoš Kuršumlija sa druge strane reke Toplice.

knjazevac 150x100 Gledaj Srbiju

Knjaževac

Knjaževac leži na obalama Svrljiškog Timoka, i prostire se duž lepo uređenog keja, koji sprovodi Svrljiški na randevu sa Trgoviškim Timokom, da sa severa Knjaževca, kao Beli Timok, krenu dalje za Zaječar. Grad ima oko 20.000 stanovnika, a pravu lepotu – gradsku vinjetu – predstavljaju raznobojne zgrade, sveže sređenih fasada, na keju Dimitrija Tucovića.

predov krst 150x100 Gledaj Srbiju

Predov Krst, planina Tara

Na krajnjem zapadnom delu Tare, na 1075 m n.v ., nalazi se turistički lokalitet Predov Krst na koji se stiže preko Bajine Bašte i Perućca, kroz uski kanjon rečice Dervente. Predov Krst je ujedno i najudaljeniji i najnepristupačniji deo ove planine.

terzica avlija 150x100 Gledaj Srbiju

Terezića avlija, Požega

Etno park „Terzića avlija“ nalazi se u selu Zlakusa. „Terzića avlija“ predstavlja klasično seosko dvorište, potpuno autentično sa dve stare srpske kuće i pratećim objektima (mlekar, šupa, salaš… nekoliko novoizgrađenih letnjikovaca, mala letnja pozornica i jedna brvnara za prodaju suvenira). U jednoj kući se odvijao svakodnevni porodični život a druga je koristila kao gostinjska kuća i kuća u kojoj su se primali i posluživali gosti za slavu i slične prilike.

vodopad skakavci 150x100 Gledaj Srbiju

Vodopad u selu Skakavci

Skakavci su selo između Ražane i Kosjerića, još jedno u nizu sela Centralne Srbije,obasjano suncem,koga krasi netaknuta priroda i izuzetna srdačnost i otvorenost žitelja.
U sparnim i vrelim letnjim danima, nađu se i kupači na ovom vodopadu.Tu je voda uvek hladna,ko sa izvora.Ma, možete je slobodno i piti, ako ožednite!

vrnjacka banja 150x100 Gledaj Srbiju

Vrnjačka banja

Vrnjačka Banja ima veoma dugu lečilišnu tradiciju. O tome nam svedoče arheološki nalazi u užem jezgru rimske banje, odnosno bazen za kupanje, rimski izvor tople mineralne vode (Fons Romanus) i mnoštvo kovanog novca koji je iz kultnih motiva ostavljen u lekoviti izvor. Ovde su na lečenje i oporavak mahom dolazili legionari V legije Flaviana i VII legije Klaudiana, kao i romanizovana plemenska aristokratija starosedelaca. Šira oblast Vrnjačke Banje pretstavlja najbogatije i najzanimljivije turističko područije Srbije.

etno selo sirogojno 150x100 Gledaj Srbiju

Crkva u selu Sirogojno, Zlatibor

crkva sv.Petra i Pavla u Sirogojnu. Za svakog ko hoće da se upozna da srpskom tradicijom, izgledom i duhom srpskog sela, pravi izbor je Sirogojno, sa predivnom prirodom, sa svojim vajatima, kačarama, radionicama, prelepom crkvm i starim seoskim groblejm.

hram 150x100 Gledaj Srbiju

Beograd, moj grad

Sa leve obale Save pruža se predivan pogled na reku i grad koji deluje kao ogroman brod usidren u luci i priča svoju vekovima dugu istoriju. Moj prelepi Beograd..

tara 150x100 Gledaj Srbiju

Tara

Planina Tara je, po mišljenju mnogih, najlepša planina Srbije. Visoko je uzdignuta iznad kanjona Drine i jezera Perućac. Najviši vrh je Kozji Rid, visok nešto manje od 2000 metara.

dorcol 150x100 Gledaj Srbiju

Zalazak sunca na Dorćolu

Dorćolska obala Dunava danas je uređena, sa dugačkom biciklističkom stazom, šetalištem i splavovima. Na obali je i veliki sportski centar 25. maj, a u izgradnji je velika marina.

smederevo 150x100 Gledaj Srbiju

Gradski trg, Smederevo

Na trgu se nalazi Saborni hram Svetog velikomučenika pobedonosca Georgija i treći je po veličini u Srbiji. Zidan je po ugledu na manastir Manasiju.