Gornji Milanovac

milanovac crkva Gornji MilanovacGornji Milanovac je osnovao knez Aleksandar Karađorđević, 1853. godine tako što je varoš izmestio iz obližnje Brusnice (Stara čaršija) na današnju poziciju. Narednih šest godina grad se zvao Despotovica (po reci koja teče kroz grad), ali po povratku na presto, 1859. godine, knez mu nadenu novo ime u spomen na svog brata Milana koji je, oko 1810. godine, umro u Rumuniji.

U gradu, u turističkom smislu, dominiraju: zgrada bivšeg okružnog načelstva, stara skoro koliko i sam grad u kojoj se danas nalazi Kulturni centar, Biblioteka, Moderna galerija, „Takovske novine“ i gradska televizija. Ispred zgrade su bele mermerne statue kneza Aleksandra, osnivača grada i vojvode Milana Obrenovića te bista Živojina Mišića koji je baš izove zgrade 1914. godine, komandovao Suvoborsko-kolubarskom bitkom. Sledeća važna i dominantna građevina je crkva Svete Trojice, Miloševa zadužbina iz 1860. godine. Crkvu je izgradio neimar Nastas Đorđević, iz čije porodice su potekli i pesnik Momčilo Đorđević, slikar Živorad Đorđević, romanopisac Slavomir Đorđević i muzičar Svetomir Đorđević, umetnici koji su ostavili važan pečat i trag u svom vremenu.

Važna obeležja grada su i Brdo mira sa spomenicima iz novije istorije i Norveška kuća (Vikinški brod u sred Šumadije) muzej zvaničnog imena „kuća Jugoslovensko – Norveškog prijateljstva“, spomenik na čvrste veze srpskih logoraša i Norvežana.norwey house Gornji Milanovac

U Brusnici i dan danas živi tzv. Stara čaršija. U njoj se nalazi crkva iz 1836. godine u kojoj počivaju zemni ostaci vojvode Milana Obrenovića, preneseni  iz Rumunije.

Hotel “Šumadija“ koji se nalazi u centru grada je mesto gde možete odsesti ukoliko podrobnije želite da upoznate ovaj lepi grad i njegovu okolinu u kojoj ustinu imate šta da obiđete: planina Rudnik, Topola i Oplenac, manastiri Ovčarsko-Kablarske klisure, Knićko jezero, Rajac, etno selo Koštunići, planina Suvobor poznatija kao Ravna Gora i sl.

milanovac gornji Gornji Milanovac norway house serbia Gornji Milanovac

crkva gornji milanovac Gornji Milanovac Draga Masin Gornji Milanovac brdo mira milanovac Gornji Milanovac

gornji milanovac osnovna sk Gornji Milanovac srednja skola milanovac Gornji Milanovac

gradski park milanovac Gornji Milanovac hotel metalac milanovac Gornji Milanovac

U bližoj okolini grada nalaze se Takovo i Savinac kao i manastiri Vraćevšnica i Vujan.

Takovo

U Takovu je Miloš Obrenović pre 185 godina otpočeo II srpski ustanak. Ovde možete videti sasušeni grm, naslednik autentičnog hrasta pod kojim je Miloš uzviknuo „Evo mene, eto vas…“ koji se nalazi u okviru spomen parka gde se nalazi spomenik Ustanku iz 1887. godine, cetralni detalj sa slike Paje Jovanovića „Ustanak u Takovu“ pretočen u bronzu.

U Takovu se nalazi i znamenita crkva brvnara s kraja 18. veka u kojoj je prota Melentije Pavlović pričestio ustanike kao i Muzej Drugog srpskog ustanka koji se nalazi u zgradi negdašnje škole koju je Takovu podario kralj Aleksandar Obrenović.

spomen park takvo Gornji Milanovac drugi srpski ustanak Gornji Milanovac

takovo spomenik Gornji Milanovac takovo spomen park Gornji Milanovac

Savinac

Kroz Savinac je, kako kazuje nekada prolazio Sveti Sava pa mu otuda dolazi i ime. Kažu da i da se i dan danas, u kamenu može videti otisak kopita njegovog konja. Savinac je popularno izletište Milanovčana I njihovih gostiju. Ovde se nalazi i znamenita Savinačka crkva u kojoj počivaju zemni ostaci Vukove ćerke Mine Vukomanović Karadžić.

savinac takovo Gornji Milanovac savinac cardak Gornji Milanovac

savinac vodopad Gornji Milanovac zvonik Gornji Milanovac
_______________________________
Travel portal ViaBalkans.com u svom tekstu o Savincu kaže:

Savinac je zaseok Takovskog sela Šarani, udaljen oko četiri kilometra od samog Takova. Legenda kazuje da je nekada ovuda prolazio Sveti Sava pa mu otuda dolazi i ime. Kažu da i da se i dan danas, u kamenu može videti otisak kopita njegovog konja.
Savinac nosi veliki kulturni i istorijski značaj. U njemu je knez Miloš Obrenović 1819. godine podigao svoju prvu zadužbinu, crkvu, u spomen svoje supruge knjeginje Ljubice. U crkvi počivaju zemni ostaci Mine Vukanović Karadžić, slikarke, pesnikinje i prevodioca. Mina Vukomanović Karadžić bila je Vukova kćerke i supruga univerzitetskog profesora Alekse Vukomanovića iz familije kneginje Ljubice.
Osim Savinačke crkve, posebnu znamenitost predstavlja i sačuvani čardak iz Miloševog doba i dva izvora mineralne vode u koritu reke Dičine, Svetinja i Mlačac.
Svake godine u julu mesecu ovde se održava likovna kolonija „Mina Vukanović Karadžić“, koja privlači mnogobrojne slikare i poštovaoce ove umetnosti.
Razvijen seoski turizam, gostoljubivost domaćina i lokalnog življa, običaji i gastronomija, blizina Takova i Gornjeg Milanovca obećavaju prijatan odmor i boravak u Savincu. Dok boravite u seoskim domaćinstvima, možete uživati u domaćim specijalitetima: siru, kajmaku, medu, rakiji i sl.
Pored navedenog, treba još dodati i šetnje po uzvišenjima i šumovitim padinama koje se spuštaju do samog sela, kupanje na Dičini, lov, ribolov i ostale čari seoskog života.

Manastir Vraćevšnica

Manastir Vraćevšnica nalazi se u istoimenoj varošici na putu Gornji Milanovac – Kragujevac. U vreme neposredno posle bitke na Kosovu ovde je podignut manastir. U manastiru se nalazi riznica sa bakropisom iz 18. veka, krst iz Drugog srpskog ustanka, delovi nameštaja dinastije Obrenović a u manastirskom dvorištu nalazi se Baba Višnin grob. Za neupućene, Baba Višnja je majka kneza Miloša Obrenovića.

manastir vracevsnica konak Gornji Milanovac vracevsnica muzej Gornji Milanovac

Na tri-četiri kilometra iznad manastira, u Gornjoj Crnući nalazi se konak je kneza Miloša koji je svojevremeno, čak tri godine bio prestonica Srbije dok ista 1819. godine nije izmeštena u Kragujevac.

Manastir Vujan

Manastir Vujan je zadužbina predaka kraljice Drage Obrenović, u narodu poznatije kao Drage Mašin kojoj je u Milanovačkom gradskom parku nedavno podignut spomenik. Manastir je, 1905. godine, podigao Nikola Milićević Lunjevica, učesnik ustanka u Takovu.

manastir vujan crkva Gornji Milanovac

U bližoj okolini Milanovca nalazi se i selo Ljutovnica u kome se nalazi još jedna autentična crkva brvnara.

Gornji Milanovac sa svojom okolinom je prava oaza i plodno tle za razvoj seoskog turizma koji je uveliko u usponu. Stoga, ukoliko vam smeštaj u gradskom centru koji smo preporučili na početku ovog teksta nije odgovarajući, isti potražite u seoskim domaćinstvima u okolini koja se profesionalno bave seoskim turizmom. Za pretragu ovakvog vida smeštaja preporučujemo vam sajt www.seoskiturizam.eu.

Tekst: M. Bronzić
Foto: M. Bronzić, S. Maksimović, S. Ogrizović

takovo brvnara Gornji Milanovac manastir vracevsnica Gornji Milanovac yugoslav norsk Gornji Milanovac

savinac crkva Gornji Milanovac krst u savincu Gornji Milanovac

Postavi na Fejs

4 Responses to "Gornji Milanovac"

  1. Šumadija, srce Srbije | Beautiful Serbia Posted on 10. marta 2011. at 21:38

    […] okruga u centralnoj Srbiji), Smederevo, Čačak (severni deo grada), Lazarevac, Aranđelovac, Gornji Milanovac, Jagodina, Mladenovac, Velika […]

  2. Čačak i čačanski kraj – Via Balkans | Via Balkans Posted on 7. aprila 2011. at 08:19

    […] u centralnom delu Srbije u Moravičkom okrugu. Osim Čačka na području Moravičkog okruga su i Gornji Milanovac, Lučani, Ivanjca i Guča. Čačak je od Beograda udaljen 150 km. Saobraćajno – geografski […]

  3. […] Za neupućene potpuno neočekivan i neverovatan prizor! „Čardak ni na nebu ni na vodi“ – neobična građevina veoma čudne konstrukcije, smeštena na vidikovcu iznad Gornjeg Milanovca sa čije terase puca predivan panoramski pogled na grad Gornji Milanovac… […]

  4. […] šta da se vidi. Detalje i više teksta i informacija o Gornjem Milanovcu pronađite klikom na ovaj link tj. u članku o Gornjem Milanovcu portala http://www.BeautifulSerbia.info. Ukoliko niste planirali da […]