Kamena gora, najlepše selo Srbije

Tvrdnja iz naslova je isuviše hrabra iz razloga što je, bar kada je lepota sela u pitanju, u Srbiji konkurencija zaista prevelika.
Ipak, vrlo lako se može dokazati da smo bar vrlo blizu istini te stoga ovaj članak posvećujemo upravo Kamenoj gori i njenim lepotama. Naime, na ovom portalu imali smo nekoliko pominjanja ovog prelepog mesta i to u opisu tri fotografije (koje reobjavljujemo i u ovom članku) autora Milinka Bezarevića i Njegoša Pejovića te u putopisu „Deset dana u Katićima“ autora Slobodana Ogrizovića.

Kamena gora nalazi se nadomak Prijepolja u blizini državne granice sa Crnom Gorom. Do nje se dolazi tako što sa čuvene magistrale koja vodi ka moru (pogledajte čkanak:ViaBalkans ekspedicija Beograd – Crnogorsko primorje) skrenete ka Pljevljima. Vozite sledećih 10-ak km ovim putem a potem se odvajate desno gde nakon sledećih 10-ak km stižete u srce prelepe Kamene gore.

Da saznate kako iz Crne Gore stignete do Kamene gore pogledajte članak „ViaBalkans ekspedicija Herceg Novi – Beograd

Kamena gora je, bar za sada pošteđena masovnog turizma i komercijalizacije tako da zaista predstavlja oazu i idealno mesto za aktivan odmor. Kamena gora leži na velikom prostoru na različitim nadmorskim visinama od od 800 do 1496 metara.

Sveti bor Kamena gora, najlepše selo SrbijeNaročita znamenitost ovog kraja je najstarije drvo bora u Srbiji, čuvenijeg pod imenom „Sveti bor“. Zašto su ga Kamenogorci prozvali svetim može se zaključiti iz činjenice da je star preko četiri veka, da ga ne skrnave ni ljudi ni više sile – gromovi iako se nalazi potpuno usamljen na vrhu brda (idealni uslovi za udar groma). Gotovo je neverovatna činjenica da mu iz jedne grane raste drugo drvo, smrča. Kako je i na koji način seme ove smrče uspelo da pusti korene u Svetom boru nikome nije baš najjasnije… Postoji i legenda da se negde, duboko u stablu Svetog bora, čuva tri veka stara poruka, koju su ostavili preci današnjih Kamenogoraca… Ova misterija interesuje mnoge ljude ali nikome ne pada na pamet da oskrnavi moćnog starca… kamena gora 3 Kamena gora, najlepše selo Srbije

Na fotografiji koja se nalazi na početku teksta prikazana je jesenja idila Kamenogorskog kraja koja izgleda pomalo nestvarno no nije u pitanju nikakva montaža ili primena „Photoshop“ efekata već se tajna krije u činjenicu da su na ovoj planini izmešane četinarske, hrastove, bukove, i brezove šume koje u ranu jesen daju bogat spektar šarenih boja…

Kamenogorski kraj je prebogat bistrim izvorima i vodenim tokovima. Kažu da na području Kamene gore ima preko 100 izvora (preciznije 108) koji dodatno pojačavaju lepotu i atraktivnost ovog kraja. Selo je potpuno autentično sa originalnom i nenarušenom arhitekturom, starim drvenim kučama i pratećim objektima razbacanim po zaseocima. Najatraktivniji zaseok je Guvnište. Na Guvništu postoji grupa starih kuća (guvna) od drveta (brvana i dasaka) koje čine etno muzej na otvorenom iznad Kamničke reke.