Karneval u Leskovcu

LESKOVČANI SE ODVAJKADA PONOSE SVOJIM GOSTOPRIMSTVOM. PRE NEKOLIKO GODINA, U VRELIM LETNJIM DANIMA, PORED SVOG NADALEKO ČUVENOG ROŠTILJA, POČELI SU GOSTE DA DOČEKUJU I NA KARNEVALU. KAO PRAVI DOMAĆINI I TU SU SE POKAZALI KAKO TREBA.

KARNEVAL U LESKOVCU

Leskovac je grad sa karnevalskom tradicijom dugom više od sedamdeset godina.
Ideja za organizovanje karnevala nastavak je koledarske tradicije koja u ovim krajevima postoji vekovima. Namera je bila da se ovakvim manifestacijama oživi sećanje na uskršnje povorke koje su se ulicama Leskovca kretale tridesetih godina prošlog veka.leskovacka crkva Karneval u Leskovcu
Poslednja četiri karnevala, koliko ih je Turistička organizacija Leskovca organizovala do sada, bili su u okviru Roštiljijade i predstavljali su jednodnevnu manifestaciju.
Ove godine, činjenica da je Leskovac postao član Evropske federacije karnevalskih gradova uslovila je izmenu termina, ali i koncepcije karnevala. Umesto jednog, karneval je trajao tri dana, 8, 9. i 10. jula, predstavljao je spoj tradicionalnog i modernog karnevala i bio obogaćen mnogobrojnim sadržajima kakvih do sada nije bilo.

Na karnevalu je učestvovalo 36 grupa sa preko 1000 učesnika iz Srbije, Slovenije, Makedonije, Rumunije, Bugarske, Bolivije, te grupe koje rade pri ambasadama Malezije i Indonezije. Gosti karnevala bili su Josip Silov, član borda FECC-a zadužen za Balkan, predstavnici karnevalskih gradova učesnika – Rijeke (Hrvatska), Prilepa, Kavadaraca (Makedonija), brojni gradonačelnici i predstavnici lokalnih samouprava i ugledni predstavnici diplomatskog kora iz predstavništava u Beogradu.
rostiljijada Karneval u Leskovcu
Prvog dana, 8. jula, održan je maskenbal na kome je, u takmičarskog delu, učestovalo oko 150 maski. Maskenbal je pratilo oko 15.000 posetilaca.

Drugog dana, 9. jula, održani su Dečji karneval, Karneval trećeg doba, Karneval životinja i Festival vatre.
U Dečjem karnevalu učestvovalo je desetak ekipa iz predškolskih ustanova iz Leskovca i okoline.

Na Karnevalu trećeg doba učestvovale su ekipe iz Niša, Vrnjačke Banje i grada domaćina.
Karnerval životinja je zapravo bila revija kostimiranih pasa, uz akciju udomljavanja kućnih ljubimaca.
Posebnu pažnju privukli su učesnici Festivala vatre koji se dešava po prvi put na ovim prostorima i u jugoistočnoj Evropi uopšte. Postoje samo tri slična festivala u svetu, to daje posebnu draž karnevalu u Leskovcu. U okviru ovog jedinstvenog programa učestvovale su žonglerske ekipe iz Skoplja (Makedonija), dve ekipe iz grada Sibiu (Rumunija), te ekipe iz Leskovca sa stilizovanim obredima preskakanja ,,karaveštice’’ (vatre) i još nekoliko ekipa iz Srbije. Posebno atraktivni bili su pirotehnički efekti i vatrometi. Procenjuje se da je ovu manifestaciju pratilo oko 20.000 posmatrača.
leskovacki karneval Karneval u Leskovcu
Glavna karnevalska povorka prošetala se ulicama Leskovca 10. jula. Procenjuje se da je povorku pratilo preko 50.000 posmatrača. Gosti pod maskama iz dalekih zemalja, koji su se predstavili tradicionalnim plesovima i nošnjama, izazvali su ujedno i najveću pažnju i oduševljenje Leskovčana.
Tokom sva tri dana karnevala priređivan je bogat kulturno-umetnički program, od izložbe slika do pozorišnih predstava.
Za učesnike karnevala bili su priređeni prijem pre početka centralne karnevalske priredbe i Karnevalski bal nakon održavanja manifestacije.

Karneval je završen defileom 34 karnevalske grupe sa tri kontinenta, velikim vatrometom i koncertom grupe Valentino iz Sarajeva.
Ovim karnevalom Leskovac ulazi u red velikih gradova kao što su Rim, Venecija, Firenca, Nica, Minhen, Nirnberg, Keln….
Iako poslovično štedljivi, Leskovčani nisu želeli da preciziraju koliko je karneval koštao gradski budžet. U Turističkoj organizaciji Leskovca ističu da je on pet puta jeftiniji od sličnog koji je održan u Beogradu.

Ostavite komentar na Fejsbuku

(Ukoliko želite da ostavite komentar na ovom portalu za to koristite polje na dnu stranice.
Možete da komentarišete na oba mesta)

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Tekst preuzet iz magazina Svet Turizma

Svet turizma logo Karneval u Leskovcu

Svet turizma je jedan od vodećih časopisa iz oblasti turizma na medijskom prostoru Balkana. Bavi se temama iz sveukupne oblasti turizma – od seoskog turizma do egzotičnih putovanja na moderan način i na visokom nivou.Časopis je izuzetno visokog kvaliteta, a distribuira se na teritoriju cele Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.
Potražite ga na kioscima.