Kopaonik

kopaonik hoteli KopaonikKopaonik je poznat i pod imenom „Srebrna planina“. Ova planina je, pored Beograda, najvažnija turistička destinacija Srbije. Ski centar koji zadovoljava sve svetske standarde.
Ski centar Kopaonik je organizovan tako što je na lokalitetu „Ravni Kopaonik“ izgrađeno hotelsko naselje, gradić u stilu stare srpske arhitekture. Međutim, Kopaonik je jedinstven i po tome što se naselje i objekti za smeštaj nalaze, uslovno rečeno, na vrhu a ne u podnožju, kako je uobičajeno u sličnim svetskim ski centrima.kopaonik panorama Kopaonik
Kopaonik je istovremeno i Nacionalni park okviru koga postoji veći broj zaštićenih prirodnih celina i rezervata. Nacionalni park Kopaonik obuhvata površinu od 11.810 hektara i po broju endemičnih vrsta predstavlja jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta endemične flore Srbije. U okviru nacionalnog parka čuveni su lokaliteti: Jankove bare, Kozje stene, Metođe, Mrkonja, gobelja, Barska reka, Jelovarnik, Jelak, Samokovska reka, Suvo rudište, Duboka i Bele stene.
Kopaonik ima preko 200 sunčanih dana godišnje zbog čega mu je drugi naziv „Sunčana planina“. Kopaonik se nalazi na prelazu primorske ka kontinentalnoj klimi. Srednja godišnja temperatura Ravnog Kopaonika je 3,7 °C. Snegovi sa izvesnim odstupanjima padaju krajem novembra i traju do meseca maja, prosečno 180 do 230 dana godišnje.
Prostrani planinski pašnjaci, guste četinarske šume, planinski vrhovi sa kojih se vidi pola Srbije, sve do Bugarske i Makedonije, ostaju u u pamćenju svih koji su ikada posetili Kopaonik.

kopaonik Kopaonik kopaonik srbija Kopaonik

kopaonik zicara Kopaonik kopaonik zicara2 Kopaonik

Ostavite komentar na Fejsbuku:

One Response to "Kopaonik"

  1. Beogradski manastiri i još ponešto | Beautiful Serbia Posted on 24. marta 2014. at 16:48

    […] (tj. istorijski-edukativno a i bogougodno). Ako već niste skoknuli do inostranstva, ili barem do Kopaonika – Beograd vam je uvek na raspolaganju, naročito kada ga ne uzimate zdravo za gotovo i kada […]