Ko je zapravo taj naš Makenzi?!

Francis Harford Mackenzie srbima poznatiji kao Frensis Makenzi (neki još vole da kažu i Mekkenzi) je veliki prijatelj Srbije i Beograda. Po nacionalnosti Škot, službenik Britanske ambasade, imućan i obrazovan čovek, filantrop… Uredio je i urbanizovao deo Vračara tada poznat kao Simića majur tj. prostor oko ulice koja danas nosi njegovo ime a gde se na tridesetdrugom broju nalazi redakcija ovog portala kao i  Škola knjigovodstva i preduzetništva
Naime, čitav ovaj kraj između današnje Njegoševe ulice, Slavije i Svetosavskog platoa, po njemu je nazvan Englezovac (premda je Makenzi zapravo bio Škot).
Salvija postcard from 1925 Ko je zapravo taj naš Makenzi?!
Makenzi je 1879. godine, od sina tadašnjeg predsednika srpskog parlamenta, Stojana Simića kupio ovaj veliki prostor, isušio ga i ispercelisao za prodaju. Takođe, Makenzi je i sebi sagradio kuću na mestu gde se posle Drugog svetskog rata nalazio čuveni bioskop „Slavija“, a gde se danas nalazi javni parking.

Pre Makenzija, u drugoj polovini XIX veka ovo je bilo močvarno područje gde su Beograđani odlazili u lov na divlje patke i druge barske ptice.

Čedomilj Mijatović kaže za Makenzija da je bio „najljubazniji, najpobožniji, najispravniji i najmilosrdniji među ljudima.“Potrošio je hiljade funti podržavajući udovice i siročad palih srpskih vojnika. Na placu u Englezovcu nikla je najpre omanja crkva Svetog Save, a potom i današnji hram Svetog Save…


View Larger Map

Makenzijeva ulica se prostire se od Slavije uzbrdo do Čuburskog parka. Odatle se nastavlja u ulicu Cara Nikolaja.

Makenzijeva 1 Ko je zapravo taj naš Makenzi?! Makenzijeva 2 Ko je zapravo taj naš Makenzi?!

One Response to "Ko je zapravo taj naš Makenzi?!"

  1. Dragana
    Dragana Posted on 16. aprila 2012. at 06:02

    Covek i po..a takvih nema vise..Hvala mu ..