Manastir svetog Nikole, Kuršumlija

Manastir Sv. Nikole je najstarija zadužbina Stefana Nemanje (1168—1196) i predstavlja jedan od najstarijih spomenika monumentalne srednjovekovne arhitekture u Srbiji. Nalazi se na brdu iznad ušća Banjske u Toplicu, odakle se najbolje vidi čitava stara varoš Kuršumlija sa druge strane reke Toplice.

manastir sv nikole Manastir svetog Nikole, Kuršumlija manastir sv nikole kursumlija Manastir svetog Nikole, Kuršumlija

U stilu i načinu gradnje su primetni vizantijski uticaji (javljaju se sličnosti sa nikejskom crkvom svete Sofije, carigradskim crkvama i Vlahernskom kapijom u sklopu gradskih bedema), ali i prisustvo romaničkih elemenata iz primorja (priprata sa dve kule zvonare, poput crkve svetog Trifuna u Kotoru), što predstavlja svojevrsnu najavu Raškog stila u arhitekturi, koji će nastati svega nekoliko godina kasnije.

manastir sv Nikola Kursumlija Manastir svetog Nikole, Kuršumlija

Crkva je bila živopisana, ali su sačuvani samo fragmenti živopisa iz 14. veka. Ostale građevine manastirskog kompleksa su porušene. Manastirska crkva je danas obnovljena (osim jednog zvonika), a u planu je obnova kompletnog manastirskog kompleksa koji se od 1979. godine nalazi pod zaštitom države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

FOTO: Stefan Nikolić Stefanheart
Izvor: Wikipedia, TOS