Muzejsko-turistički voz „Romantika“ – Putovnje kao na filmu…

amblem romantika Muzejsko turistički voz Romantika  Putovnje kao na filmu...„Romantika“ je jedan od tri muzejsko-turistička voza javnog preduzeća „Železnice Srbije“. U prethodnom čanku pisali smo o Titovom Plavom vozu, jednom od tri muzejska voza koja privlače neverovatnu pažnju turista, kako domaćih, tako i stranaca. Drugu, čuvenu uskokolosečnu kompoziciju „Šarganska osmica“ opisaćemo u nekom sledećem članku.

Romantična putovanja u stilu neprežaljenog „Orient Express-a“ nisu neostvariva, naprotiv! Beograd i Srbija su nekada bili jedna od stanica čuvenog voza Orient Express koji je saobraćao od Istanbula do Pariza (preko Beograda, Venecije i Milana…) odnosno od Atine do Londona (opet preko Beograda, Pešte, Beča, Minhena, Strazbura…)unutrasnjost Muzejsko turistički voz Romantika  Putovnje kao na filmu...

I danas se u Srbiji neguje ova tradicija te na romantična putovanja, nalik na ona sa filmskog platna, možete krenuti iz Beograda u još romantičnije Sremske Karlovce, Palić, Vršac, Belu Crkvu, Sombor, Novi Sad, Požarevac, Smederevo, Despotovac, Jagodinu, Ovčar banju ili u susret drugoj sličnoj turističko-železničkoj atrakciji, Mokrij Gori i Šarganskoj Osmici.

„Romantika“ kao turistički koncept zaživela je 1996. godine s namerom i ciljem da turistima pruži ugođaj vraćanja u prošlost i da im na romantičnim putovanjima omogući autentično uživanje uz dim parne lokomotive.
Kompoziciju voza Romantika čine muzejski vagoni iz tridesetih godina prošlog veka (prvi, drugi i treći razred, kao i vagon restoran) koji pružaju adekvatnu turističko-ugostiteljsku ponudu.

Osim navedenih turističkih destinacija na kojima „Romantika“ redovno saobraća, koristi se i u druge, vanredne turističke svrhe kao što su posete sajmovima, vinarijama, berbama grožđa, festivalima, karnevalima, sportskim igrama i ostalim manifestacijama koje organizuju turističke organizacije u celoj Srbiji. Takođe, možete iznajmiti voz za svoje lične potrebe ili putovanje u sopstvenoj režiji.

Na svakom putovanju imaćete, osim autentičnog ambijenta i ugođaja, uvek prijatno i nasmejano osoblje i stručnog turističkog vodiča koji će Vam pokazati sve kulturno – istorijske znamenitosti gradova do kojih stižemo uz pisak parnjače.

Postavi na Fejs

2 Responses to "Muzejsko-turistički voz „Romantika“ – Putovnje kao na filmu…"

 1. Marija Stevanovic
  Marija Stevanovic Posted on 9. juna 2011. at 20:43

  koja je cena voznje vozom romantika

  • administrator - urednik
   administrator - urednik Posted on 11. juna 2011. at 07:38

   Pogledajte na sajtu Železnica Srbije. Mi se ne bavimo organizacijom pa nam je zaista problem da govorimo u njihovo ime.
   Lepo se provedite 🙂