Najkrasnije mesto od davnina…

„I došavši, nađoh najkrasnije mesto od davnina,
preveliki grad Beograd, koji je po slučaju razrušen i zapusteo.
Sazdah njega i posvetih ga Presvetoj Bogorodici“.

Despot Stefan Lazarević

Trodimenzionalni animirani film “Najkrasnije mesto od davnina” autora Marka Radosavljevića predstavlja verovatno do sada najbolju i najoriginalniju predstavu srednjovekovnnog Beograda ikad urađenu u bilo kojoj tehnici. U filmu je verno prikazan ondašnji izgled Beogradske tvrđave, dvora despota Stefana Lazarevića, gradske luke, ulica i trgova na kojima vlada atmosfera karakteristična za srednjovekovni život. U Beogradu su tada osim Srba živeli i trgovali Ugari, Dubrovčani i Mlečani.
Gornji i donji grad, gradske zidine i građevine poput Mitropolitskog doma i Franjevačke crkve ali i običnih porodičnih kuća u kojima je živelo građanstvo što je naročito interesantno obzirom da postoji jako malo ili ni malo podataka o arhitekturi i načinu gradnje porodičnih kuća tog doba. Autor ih je načinio na osnovu ostataka sličnih u Budimu i Smederevu.

One Response to "Najkrasnije mesto od davnina…"

  1. Vinča | Beautiful Serbia Posted on 27. aprila 2012. at 08:13

    […] nekada je postojao manastir Vavedenje, za koji se pretpostavlja da je podignut još za vreme Despota Stefana. Manastir je nekoliko puta napuštan a zatim ponovo oživljavan i obnavljan, da bi konačno bio […]