Niš, raskrsnica Balkana

U kotlini uz ušće Nišave u Južnu Moravu nalazi se grad Niš. Područije grada zahvata površinu od oko 600 km, na kome se nalazi Niš, Niška Banja i 68 prigradskih i seoskih naselja. Niš se nalazi na raskrsnici najvažnijih balkanskih i evropskih saobraćajnih pravaca. Magistralni pravac, koji vodi sa severa, dolinom Morave iz pravca Beograda, račva se na pravac ka jugu, dolinom Vardara prema Solunu i Atini, i pravac ka istoku, dolinom Nišave i Marice prema Sofiji, Istanbulu i dalje ka Bliskom Istoku.

niski univerzitet 300x200 Niš, raskrsnica Balkanapanorama 300x200 Niš, raskrsnica Balkana

Niš je poslednjih godina sve češća destinacija stranim turistima koji žele da osvoje nove horizonte. Bez obzira na godišnje doba, strani turisti posećuju Niš i uživaju u svemu što im ovaj grad pruža. Zahvaljujući burnoj istoriji Niš je, u pravom smislu reči, postao grad – muzej. Vitrine i depoi Narodnog muzeja su prebogati predmetima neprocenjive istorijske vrednosti sa brojnih nalazišta. Narodno pozorište ima tradiciju dužu od jednog veka, a zavesa Pozorišta lutaka je prvi put podignuta 1951. godine. Galerija savremene likovne umetnosti, čuvar je bogatog umetničkog blaga, ali i promoter modernih strujanja u likovnom stvaralaštvu.

„Ćele kula“ je jedinstven spomenik u svetskim razmerama i nezaobilazna destinacija svakoga ko želi da bolje upozna Niš. Nekada se nalazio van grada, na Carigradskom drumu, a sada je u samom gradu. Kula je podignuta od lobanja srpskih ratnika, poginulih na Čegru, kod Niša, u bici koja se odigrala 31. maja 1809. godine. Izgrađena je vrlo brzo nakon bitke i to po naređenu Hursid paše, tadašnjeg truskog zapovednika Niša, kasnije velikog vezira.

Niška Tvrđava pripada najstarijim i najvrednijim kulturnim spomenicima i jedan je od najprepoznatljivijih simbola Niša. Preteču Tvrđave na današnjem mestu predstavlja logor rimskih legionara, a pre toga je možda ovde egzistiralo naselje Kelta. Bedemi Tvrđave zajedno sa još neistraženim ostacima ranijih epoha, čine značajan spomenik kulture stavljen pod zaštitu zakona maja 1948. godine, a 1979. godine Tvrđava je proglašena kulturnim dobrom od velikog značaja.Nis saborna crkva Niš, raskrsnica Balkana

Okolina Niša također nudi veliki broj zanimljivosti. Pre svih, tu je Niška banja, turističko mesto sa lekovitim izvorima tople vode, poznatim јoš u doba Rimljana, prirodno obogaćenim blagotvornom koncentraciјom gasa. Cerјanska pećina, koja se nalazi kod sela Ceriјe nadomak Niša. Pravi njen naziv јe Provaliјa, a ulaz joj јe na 515m nadmorske visine. Sićevačka klisura koja predstavlja suženi deo nišavske doline između Proseka i Ravnog Dola. Dugačka јe 15,9km i spaјa nišku kotlinu sa belopalančkom kotlinom. „Kamenički vis“ predstavlja јedno od nekoliko uzvišenja na planinskom vencu Kalafata koјi sa severne strane ograđuјu nišku kotlinu. Nalazi se iznad sela Kamenica po kome i nosi ime, a na nadmorskoј visini od 807m.

U nizu kulturnih manifestaciјa koјe imaјu i međunarodni karakter, a održavaјu se u Nišu, naјznačaјniјe su: Festival glumačkih ostvarenja igranog filma „Filmski susreti“, međunarodni festival amaterskih horova „Horske svečanosti“ i Likovna koloniјa „Sićevo“ – naјstariјa u zemlji, a tu su još i nezaobilazni džez festival „Nišvil“ i festival elektronske muzike „Nisomnija“.

Tekst: Aleksandar Devetak
Foto:Arhiva BeautifulSerbia/Facebook

Postavi na Fejs

nish Niš, raskrsnica Balkana

3 Responses to "Niš, raskrsnica Balkana"

 1. Dejan
  Dejan Posted on 6. marta 2011. at 10:39

  Fantastičan tekst!
  Bravo i samo napred!

 2. milorad - miki maksiovic
  milorad - miki maksiovic Posted on 18. marta 2011. at 22:12

  ovo su samo par lepih informacija o ovom jednom od najstarijih gradova na nasem kontinntu.Tek kad dojdete kod nas u goste, kad vas prosetamo od NIsave do Koritnika, Cerjanske pecine,nedirnutog Zaplanja ili uz NIsavu do BElePalanke pa i dalje do Pirota, kad s nama obidjete vinograde, vocnjake ijezera , kad vas topli vetar miluje po licu ia kad vidite svuda oko vas lepe, nasmejane ljude koji se raduju vasem dolasku onda morate ovaj kraj da zavolite i da o tome pricate vasim najmilijima.Zato uvek , u bilo koje godisnje doba, ili bilo koje doba dana i noci DOBRO DOSLI U NIS.

 3. Roman Anderlich
  Roman Anderlich Posted on 25. jula 2011. at 12:31

  Kada sam ziveo u Jugoslaviji, putovao sam sirom nje. Kada posetim Beograd,obicno samo vidim rodjake tamo, u Pancevu, Novom Sadu i okolini. A sada sam uvideo, da sam jako malo putovao oko Srbije…Ima u unutrasnjosti Srbije, puno kulturnih i prirodnih lepota, koje ljudi iz Srrbije relativno malo vide…Mozda mi mislimo da nije tako vazno, ili da ce uvek biti vremena da se Srbija vidi…dok zivot prolazi…