crkva-smederevo

Смедерево, ту близу Кратак излет

Једна од могућности за излет, викендом, из Београда, је свакако – одлазак до Смедерева. Два града су удаљена око 70 километара, и пратећи Дунав, чим прођете Болеч и Гроцку, малтене сте већ у смедеревском предграђу. Ту одмах ћете видети неколико привлачних ресторана са умирујућим погледом на троми Дунав, па већ у доласку можете одабрати један…

vukova-kuca-trsic

Тршић – од кога нема „љепшег мјеста на свијету“ – од А до Ш

Написао: С. Огризовић Ако хоћеш кога да познаш, подај му власт. А је слово којим почиње Вукова азбука, па је логично да на слово „А“ почне и овај путопис из Тршића. А сваки део путописа биће пропраћен и старим, добрим народним изрекама (које почињу, такође, словима из азбуке) које је Вук годинама и деценијама прикупљао…

nis-spomenik2

Grad Niš ili „KonstantiNišopolj“

Piše: Slobodan Ogrizović Kao ni Papa, ni ja dugo nisam bio siguran da li ću ove godine doći u Niš. Ali, zahvaljujući republičkom takmičenju iz istorije i vrednom radu porodičnog podmlatka, sve se lepo uklopilo (za razliku od Papine situacije), pa smo početkom maja dobili priliku da uživamo u lepotama Niša. Istina, grad je još…

sremski-karlovci

Sremski Karlovci

maj 2013. godine S. Ogrizović Posle dve godine koje su, kako smo opazili, neopaženo proletele u toku poslednje dve godine, vratili smo se ponovo u Sremske Karlovce, kao logistička podrška našem sinu koji se takmičio na prvoj republičkoj Književnoj olimpijadi u čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji. (Kako je to onomad izgledalo, možete videti ovde) Čuvenim ultrasporim putevima…

manastir-hilandar

Hilandar

Manastir Hilandar je jedan od 20 svetogorskih manastira, sa istorijom dužom od 800 godina. Davne 1198. godine, vizantijski car Aleksije III Anđel je u Carigradu svojim Prvim zlatopečatnim slovom darovao monahu Savi, izaslaniku Vatopeda, tadašnje razvaline starijeg grčkog Helandarijevog manastira, pa je Sveti Sava, uz očevu podršku, krenuo u obnovu ovog manastirišta.

da-vinci

Vinča, u predvorju Beograda

Put kroz Vinču vodio je dalje – sve do (putokazima) fino obeleženog nalazišta – arheološkog lokaliteta Vinča, na samoj obali Dunava, a blizu ušća reke Bolečice. Kažu da se nalazište prostire na oko 15 hektara, ali da je istražen samo manji deo (novac, imovinsko-pravni odnosi i slične stvari i problemi). A sve se to ne bi desilo (otkrilo) da jedan od žitelja Vinče, deda Panta zvani Čeprkalo, nije našao jedan predmet od gline i odneo ga u beogradski Narodni muzej – u ruke prave osobe – tada jedinog školovanog arheologa, Miloja Vasića.

manastir-Lelic-detalj

Beograd – planina Tara, leto dvehiljadedeseto (peti deo)

Ali, za sve najbolje stvari morate se malo i potruditi. Uostalom, nije Mark Tven tek tako rekao (napisao):
„Za dvadeset godina bićeš više razočaran stvarima koje nisi uradio nego onima koje jesi. Isplovi, zato, iz sigurne luke. Otkrivaj, sanjaj, istražuj!“

Verujemo da već svi vrlo dobro znaju da se do Tare dolazi Ibarskom magistralom, pa na Valjevo, preko Debelog brda – do Bajine Bašte. Ili Ibarskom skroz do Užica, pa preko Kremne – do Tare. To su najkraći, pa time i „najbrži“ putevi.

restoran-Cardak-Majur

Tara – Krupanj – Tekeriš – Majur – Beograd (četvrti deo)

Inače, za vreme naše posete, dvojica tinejdžera (u pratnji, valjda ?, svoje majke, koja je to oduševljeno i fotografisala) popeli su se na vrh spomenika koristeći gromobransku traku sa zadnje strane istog. No comment. Isti su se upisali u knjigu utisaka, posle obilaska muzeja, jezgrovitim komentarima „Ful fulova!“ i „Fenomenalno!“ Pa ne znam šta da kažem – bilo je uvek „šaljivdžija“ na ekskurzijama, i sada i (u moje vreme) pre više decenija. Ali, opisana poseta sa pentranjem na spomenik, i bez želje za uopštavanjem, na jednom ovakvom mestu nacionalne tragedije i ponosa, možda ipak odslikava (uspešne) rezultate „partijsko/anacionalne/TV/Internet/Facebook/SMS/itd“ debilizacije koja se, nesmetano i neprimetno, već dugo odvija u Srbiji (i ne samo kod nas)?

kanjon-Drine

BEOGRAD – TARA, jedno putovanje (prvi deo)

Kao što je uživanje u kuvanju sastavni deo dobro spremljenog jela i kao što je, recimo, šetanje i planinarenje sastavni deo uživanja u pogledu sa vrha planine, tako i putovanje do nekog mesta gde ste rešili da se malo odmorite – takođe može biti nezaboravan doživljaj. Danas nije lako pronaći i „oteti“ nekoliko dana za odmor pa se deo svakodnevne, životne i poslovne jurnjave preslikava i na sam čin putovanja. Sesti u kola i voziti se bez prekida sve do željenog odredišta, postalo je nešto najnormalnije. A toliko je lepih i zanimljivih kutaka Srbije svuda oko nas, na koju god stranu krenuli. Zato odvojte za putovanje dva do tri puta više vremena nego što ste prvobitno planirali i uživajte u svakom kilometru puta. Ne budite lenji da skrenete nekoliko kilometara sa glavnog pravca da biste videli neki izvor, vrelo, manastir, selo… Nemojte se ustručavati da zaustavite kola ispred neke seoske kuće i da se raspitate čega ima zanimljivog u blizini… Prelistajte i pročitajte sve knjige, vodiče, internet sajtove koji su vezani za put kojim ćete proći, i kad se budete osećali spremnim, krenite.

kalemegdan

Glavni grad Beograd

Beograd je neuništiv grad koji prkosi svim definicijama. Kada ga nazivamo lepim ne treba nam nikakvo „ali“. Ovo mora da su mislili i stari Kelti koji su izgradili negdašnje utvrđenje na ovoj jedinstvenoj lokaciji kao i Rimljani koji su ga osvojili u I veku.

dunav

Istočna Srbija (prvi deo)

Požarevac i okolina, uključujući i Veliko Gradište sa Srebrnim jezerom, nalaze se svega sat-dva od Beograda (tj. lako su dostupni), te smo prioritet stavili na one istočnije krajeve. Projurili smo kroz Požarevac, potpuno opusteo tog prvoga maja, a gde su bili njegovi stanovnici, saznali smo vrlo brzo.

Sveti-bor

Kamena gora, najlepše selo Srbije

Kamena gora je, bar za sada pošteđena masovnog turizma i komercijalizacije tako da zaista predstavlja oazu i idealno mesto za aktivan odmor. Kamena gora leži na velikom prostoru na različitim nadmorskim visinama od od 800 do 1496 metara.

novi-sad

Maršruta Beograd-Vojvodina

Iako plodne ravnice nisu baš uobičajena turistička atrakcija, jako je teško ne primetiti nekoliko poznatijih mesta i banja u Vojvodini, koji pružaju mnogo više nego što neupućeni posetilac može očekivati.
Iz Beograda postoje tri glavna saobraćajna puta preko plodnih polja Vojvodine koja preko Subotice, Kikinde i Vršca vode pravo do Mađarske i Rumunske granice.

kopaonik-hoteli

Kopaonik

Ski centar Kopaonik je organizovan tako što je na lokalitetu „Ravni Kopaonik“ izgrađeno hotelsko naselje, gradić u stilu stare srpske arhitekture. Međutim, Kopaonik je jedinstven i po tome što se naselje i objekti za smeštaj nalaze, uslovno rečeno, na vrhu a ne u podnožju, kako je uobičajeno u sličnim svetskim ski centrima.

grad-zrenjanin

Jednodnevni izlet po Banatu

Bela Crkva leži u kotlini reke Nere, okružena ograncima Karpata. Odmah na prilazu gradu nalazi se niz malih jezera (sedam od njih je pogodno za kupanje) zbog čega Belu Crkvu zovu još i „Vojvođanska Venecija“.