Selo Idvor, Mihajlo Pupin

rodna kuca mihajla pupina Selo Idvor, Mihajlo PupinIdvor je Banatsko selo koje je smešteno na oko 13 kilometara od čuvene Kovačice. Idvor je poznatiji kao rodno mesto velikog srpskog naučnika – fizičara svetskog glasa Mihajla Pupina (1854-1935).
Prvi put se pominje još u XVII veku za vreme vladavine turaka na ovim prostorima. Godine 1660. kaluđeri Pećke patrijaršije sakupljajući dobrovoljni prilog dolaze i do Idvora. Tada unose ime ovog banatskog naselja u spisak donatora, a kasnije i u svoju zahvalnicu.

Nakon povlačenja Turaka 1717. godine, Idvor je pripadao tadašnjem Pančevačkom okrugu i brojao je svega nekoliko kuća. 1732. i 1736. Godine poharala ga je kua te se broj stanovnika višestruko smanjio, a preostalo malobrojno stanovništvo izmestilo je selo nešto južnije, na povoljniji položaj.

Kasnije je Idvor, prvenstveno zahvaljujući doseljenicima dobio karakterističan austrougarski karakter i graditeljski stil sa karakterističnim Banatskim kućama, šorovima i crkvom u sred sela.

Mihajlo Pupin

mihailo pupin portret Selo Idvor, Mihajlo PupinMihajlo Pupin je rođen 9. oktobra 1854. g. u Idvoru u zemljoradničkoj porodici kao jedno od desetoro dece (petoro muške i petoro ženske) oca Konstantina (Koste) i majke Olimpijade.

Školovanje je započeo u Srpskoj crkvenoj osnovnoj školi u Idvoru, a zatim u Nemačkoj osnovnoj školi u obližnjem Perlezu. Nakon toga je pohađao Građansku školu i Realnu gimnaziju (srednju školu) u Pančevu, u kojoj je završio peti razred u leto 1872. godine. kao odličan učenik, dobio je već 1871. stipendiju u Pančevu.
U jesen 1872. pošao je na dalje školovanje u Prag. Osnovni razlozi za to su učešće u sukobima Omladine srpske sa njemačkim vlastima i želja majke, učitelja prote V. Živkovića i učitelja fizike i matematike Simona Kosa, da kao darovit učenik nastavi dalje školovanje.
Po završetku školovanja 1883. godine diplomirao je na niverzitetu Bachelor of Arts, a samo dan pre primio je američko državljanstvo.
Dobio je stipendiju kao odličan učenik, za studije matematike i fizike,u Kembridžu u Velikoj Britaniji (1883-1885), a zatim u Berlinu (1885-1889), gde je doktorirao iz oblasti fizičke hemije, sa temom: „Osmotički pritisak i njegov odnos prema slobodnoj energiji“.

Svoju karijeru i naučnu djelatnost započeo je kao nastavnik fizičke matematike u odeljenju za elektrotehniku, na Kolumbija univerzitetu u Njujorku 1889. Godine gde je kao profesor radio punih četrdeset godina.grob mihajla pupina Selo Idvor, Mihajlo Pupin
Pupin je pored naučne djelatnosti, izumio mnogo pronalazaka, od kojih je patentirao 24. Za svoj sveobuhvatni rad dobio je mnoge nagrade i priznanja.
Pupin je bio i uspešan pisac. Za svoje autobiografsko delo „Sa pašnjaka do naučenjaka“ („From Immigrant to Inventor“), objavljeno 1923. godine, godinu dana kasnije 1924. godine dobio je Pulicerovu nagradu.
Pupin je prvi diplomata Srbije u SAD postavljen je za počasnog konzula 1912. godine i ovu duznost je obavljao sve do 1920. godine.
Pupin je bio oženjen Amerikankom Sarom Katarinom Džekson iz Njujorka. Imao je sa njom ćerku Varvaru, udatu Smit. Umro je 12. marta 1935. u Njujorku i sahranjen na groblju Vudlaun u Bronksu.

kuca mihaila pupina Selo Idvor, Mihajlo Pupin idvor Selo Idvor, Mihajlo Pupin
michael idvorsky pupin nati Selo Idvor, Mihajlo Pupin dom mihajla pupina Selo Idvor, Mihajlo Pupin

Idvor Google map


View Larger Map

Mihailo Pupin – video

idvor crkva Selo Idvor, Mihajlo Pupin idvor muzej mihajla pupina Selo Idvor, Mihajlo Pupin pupin porodicno stablo Selo Idvor, Mihajlo Pupin

Postavi na Fejs

Fotografije: Slađana Maksimović

pupin11 hp Selo Idvor, Mihajlo Pupin
09. oktobra 2011. godine Internet pretraživač Google je svoj logotip (“Google Doodles”) prilagodio obeležavanju godišnjice rođenja Mihajla Pupina.

8 Responses to "Selo Idvor, Mihajlo Pupin"

 1. maja
  maja Posted on 24. maja 2011. at 16:07

  Ajde bre prepricajte “Prvi put ponovo u Idvoru“

 2. Yelka
  Yelka Posted on 13. septembra 2011. at 08:19

  Imam dilemu: godina rodjenja Mihajla Pupina. Da li 1854. ili 1858.kako pise na spomeniku?Takodje u literaturi se pominju 24 patenta a nailazimo i 34. Sta je tacno od toga?

 3. Kapunac Stevan
  Kapunac Stevan Posted on 18. oktobra 2011. at 06:11

  Poštovani,
  Mihajlo Idvorski Pupin je rođen 9.oktobra 1854 godine u Idvoru, do sada su potvrđena 34 patenta, pozdtav Steva

 4. […] Više o Mihajlu Pupinu i Idvoru potražite u našem članku „Selo Idvor, Mihajlo Pupin“ […]

 5. […] галерије наивне уметности у Ковачици, као и посета музеју и родној кући Михаила Пупина у […]