Smena straže na Andrićevom vencu

Beograd je jedna od desetak evropskih metropola koja se diči i ponosi turističkom atrakcijom znanom pod imenom „smena počasne straže“.

Počasna straža i njena smena na Andrićevom vencu u Beogradu ne zaostaju mnogo za onim u drugim evropskim metropolama.

smena straze bs Smena straže na Andrićevom vencu

smena straze Smena straže na Andrićevom vencu

Najčuvenije i najslikovitije ceremonije smene straže su one u Londonu i Atini kako zbog svoje duge tradicije, tako i zbog neobičnih uniformi tamošnjih gardista: Beefeater-a u Londonu karakterističnih po svojim neobično visokim crnim šubarama i crveno-crnim uniformama ili Evzonija u Atini koji su

karakteristični po svojim suknjicama sa 400 falti i neobičnim klompama.

Beogradski Gardisti nemaju tako egzotične uniforme kao Beefeater-i i Evzoni već se više mogu porediti sa onima kakve nose stražari u preostalih desetak evropskih prestonica koje se ponose ovom ceremonijalnom turističkom atrakcijom (Rim, Prag, Moskva, Monte Karlo, Oslo, Lisabon, Moskva, San Marino, Madrid, Kopenhagen i Stokholm).SNDRICEV VENAC SMENA STRAZE Smena straže na Andrićevom vencu

Počasna straža vraćena je krajem juna 2013. godine u portu Novog dvora u kome se danas nalazi kabinet predsednika države čime nastavljena je prekinuta tradicija srpskih gardijskih jedinica duga skoro dva veka.

Valja spomenuti i činjenicu da Beograd ima ovu tradiciju i od ranije a u novije vreme je čuvena ona u „Kući cveća“ – mauzoleju maršala Tita počev od njegovog pokopa pa sve do početka devedesetih godina prošlog veka.

Na Andrićevom vencu gardisti se smenjuju na svakih pola sata, a tokom smene demonstriraju besprekornu uvežbanost kojom privlače pažnju prolaznika. U gardijskom bataljonu se nalazi 15 devojaka – jedan oficir i 14 profesionalnih vojnika.

 

smena straze beograd Smena straže na Andrićevom vencu

Napisao: Miroslav Bronzić

SMENA STRAZE Smena straže na Andrićevom vencu smena straze bs Smena straže na Andrićevom vencu

 

One Response to "Smena straže na Andrićevom vencu"

  1. Marjan Trajkovski
    Marjan Trajkovski Posted on 8. februara 2015. at 22:45

    Svaka im čast. Nije lako stajati mirno toliko dugo.