Užice, razglednica iz zapadne Srbije

Užice je jedno od makroregionalnih centara Srbije, najveći grad i administrativni centar zapadne Srbije. Smešten u okruženju Zlatibora i Tare, Užice je fantastično locirano, i putnicima koji prolaze kroz grad i žiteljima grada koji imaju sa čime da se ponose. Osim po čuvenom pršutu, Užice je i kao grad već postao prepoznatljiv brend Srbije i Balkana.

Počevši od Stardjetinja 300x200 Užice, razglednica iz zapadne Srbijeoga dela grada sauzice 300x200 Užice, razglednica iz zapadne Srbije koga se širi pogled na Užice. Gledavši sa vrha zidina Užice u kotlini uz reku koja protiče pod samim nogama, prati se tok njegovih ulica i zdanja. Tu se nalazi i Gradska kuća iz 19. veka, Jokanovića kuća, restaurirana, smeštena na Slanuši, pod Pašinovcem, predstavlja pravu dragocenost. Čuva od zaborava i svojim enterijerom sećanje na staro Užice. Carina je užički kraj gde se može naći najviše od opstalog starog Užica. Među kućama na Carini ušorenim sa obe strane ulice neke skreću naročitu pažnju, poput Stanića kuće. Na Rakijskoj pijaci jedno staro zdanje – danas je to prijatni ugostiteljski objekat – podseća na staru srpsku arhitekturu. To je česma na Slanuši koja besprekorno žubori još otkad je Užica.

Oko Malog parka u centru Užica, poređale su se najznačajnije ustanove. Sa Malim parkom u središtu, Skupštinom opštine na jednoj strani, Gimnazijom na drugoj, hotelom “Palas” i bankom iznad parka i jednom novom arhitekturom sa druge strane glavne ulice, celi taj prostor čini “forum” grada. Od Malog parka prema zapadu glavna ulica vodi ka savremenom urbanom centru Užica. Urbanističko rešenje gradskog trga, Trga partizana, slovi za jedinstven scenski prostor. Veoma su interesantni i užički spomenici. Užice na istoku, na Dovarju, otvara se „kapijom buktinjom“, a spomen na Kadinjači, užički Termopili, su mu „zapadna kapija“.

Prirodne lepote i izgrađeni turističko-ugostiteljski kapaciteti uvode užički kraj u poznatija turistička područja na Balkanu. Seoski turizam je u ovom kraju bio veoma popularan, u čemu su prednjačila sela u kosjerićkoj i ivanjičkoj opštini. Lovni turizam posebno je dominantan aspekt turističke ponude užičkog kraja. Lovište “Šargan” se nalazi u neposrednoj blizini čuvene Šarganske osmice, a lovište “Jelova Gora” je  udaljeno od Užica samo 12 km. U ovim lovištima se love srna, divlja svinja i zec.

okolina uzica 300x200 Užice, razglednica iz zapadne Srbijeuyice 300x200 Užice, razglednica iz zapadne Srbije

Verski turizam Užica nudi tri zanimljiva lokaliteta, manastire – Rača kod Bajine Bašte i Mileševa kod Prijepolja i Uvac, podno Zlatibora, čuven iz narodnog predanja, a sada iznova sazidan zahvaljujući trudu užičkog Narodnog muzeja. Kulturnu ponudu grada, sem pomenutih spomenika i zidina starog grada tradicionalno, svake godine obogaćuju između ostalih i Međunarodni filmski festival ekološkog, turističkog i sportskog filma, Međunarodni grafički bijenale „Suva igla“ u Užicu, Srpski pozorišni festival u Užicu, kao i kulturno-naučna manifestacija „Dani Rače ukraj Drine“ koja se delimično odvija u Bajinoj Bašti i Užicu.

Tekst: Aleksandar Devetak

5 Responses to "Užice, razglednica iz zapadne Srbije"

 1. Ivan
  Ivan Posted on 24. februara 2011. at 21:34

  U Uzicu se ne pravi vino nego rakija. Znam, zivim tu.

  • Тамара
   Тамара Posted on 25. februara 2011. at 13:14

   управо тако – не вино но ракија 🙂

 2. admin
  admin Posted on 25. februara 2011. at 21:47

  Dobro de, ispravićemo 🙂
  Šalu na stranu, hvala na sugestijama. Biće ispravljeno prvom prilikom tj. ubrzo!

  Pa nije valjda da vi, ere, pijete samo rakiju? 🙂
  I to ljutu šljivovicu 🙂

 3. Тамара
  Тамара Posted on 26. februara 2011. at 13:41

  како ко и како кад :)) . мада ни медовача није лоша 🙂
  пс. не одбацујемо вино, али ракија је наш бренд 😀

 4. […] trake i vašem pravcu. No, osvrnimo se začas još malo na prelepo Užice. Redakcija portala http://www.BeautifulSerbia.info vam je pripremila detaljan i lep opis ovog grada pa ako ste za jednu šetnju kroz Užice, obavezno […]