Vranje, najlepše od južne Srbije

vranje 300x168 Vranje, najlepše od južne SrbijeVranje je smešteno u južnoj Srbiji, središte je istoimene opštine u Pčinjskom okrugu. Leži u istoimenoj kotlini, na Vranjskoj rijeci, nedaleko od njene utoke u Južnu Moravu. Namernici i usputni putnici koji koridorom u pravcu Makedonije ili Grčke, imaju razloga da navrate i zadrže se u Vranju. Dobar geografski položaj, tradicija u banjskom lečenju, lekoviti prirodni i zdravstveni resursi, značajni manastiri, muzeji i arheološka nalazišta, važni kulturno-istorijski spomenici, odmaralište na Besnoj kobili, zavidan smeštaj i ishrana u brojnim ugostiteljskim objektima, tek su neke od turističkih ponuda u ovom delu Srbije.

Nezaobilazno mesto u Vranju za svakog posetioca je kuća-muzej čuvenog srpskog pisca Borisava Stankovića. Objekat u kome se rodio i živeo veliki srpski pripovedač, izgrađen je oko 1850. godine i nalazi se u Baba Zlatinoj ulici, koja i danas još uvek podseća na staro Vranje, koje je u svojim antologijskim delima ovekovečio veliki pisac. Još za života Bore Stankovića kuća je prodata, ali je kasnije otkupljena i 1967. godine pretvorena u muzej.

Jedno od kultnih mesta u Vranju je Beli most ili, kako ga Vranjanci zovu, Most ljubavi. Legendarni kulturno-istorijski objekat, koji je ucrtan u grb ove varoši, i danas pohode ljubavni parovi uoči venčanja. Most, koga je Selim-beg izgradio davne 1844. godine, nemi je svedok zabranjene i pogubne ljubavi između siromašnog Stojana i bogate hanume Ajše. Turiste privlači i Pašin konak u kome je smešten Narodni muzej.

U Pašinom konaku 1881. je otvorena vranjska gimnazija, u kojoj je nastavu pohađao i Bora Stanković. Ne treba zaobići ni česmu Đerenku u Gornjoj čaršiji, koja je podignuta za vreme osmanlijskog carstva kada su je Turci podarili raji zbog uspomene na svog omiljenog junaka Aliju Đerzeleza, koji se nesrećno zaljubio i zagledao u Srpkinju.

tradicionalna arhitektura Vranje, najlepše od južne Srbije gradska kuca Vranje, najlepše od južne Srbije

Na četiri kilometra od Vranja se nalaze ostaci srednjovekovnog utvrđenja Markovo kale. Nekadašnji grad, koji slovi za najstariji spomenik civilizacije u vranjskom kraju, izgrađen je još krajem 14. veka. Zanimljiva atrakcija je i staro tursko kupatilo hamam, izgrađeno u 17. veku. U ovo kupatilo odlazile su udavače sa pratnjom da se banjaju pre sklapanja braka, a opisao ih je Bora Stanković u „Nečistoj krvi“.

Značajan turistički adut ovog dela Srbije je i Vranjska Banja, udaljena od grada svega desetak kilometara. Banju okružuju obronci planina Besne kobile i Velikog Peštera obrasli vegetacijom. Iz tog razloga, leta su ovde vrlo prijatna, sa toplim danima i svežim noćima. Šumom obrasli visovi štite Banju i od jakih i hladnih vetrova. Danas je to banja sa najtoplijom mineralnom vodom u Evropi (96°C). Sa nadmorskom visinom od 380 m i lekovitom vodom blagotvorno deluje na ljudski organizam. Raj za kupače i ribolovce je obližnje Aleksandrovačko jezero, a za ljubitelje zimskih sportova tu su tereni na Besnoj kobili.

Ljubiteljima verskog turizma interesantna je poseta manastiru Sveti Prohor Pčinjski, jednoj od najstarijih srpskih svetinja. Manastir koji je, u podnožju planine Kozjak, vizantijski car Roman Diogen podigao u drugoj polovini 11. veka i posvetio ga ocu Prohoru.

Postavi na Fejs

Tekst: Aleksandar Devetak

One Response to "Vranje, najlepše od južne Srbije"

  1. aleksandar nikolić
    aleksandar nikolić Posted on 1. marta 2011. at 11:09

    Pozdravljam ovo.