Vratnjanske kapije – čudo prirode

Remek delo prirode u istočnoj Srbiji

Đavolju Varoš i njene zemljane figure već odavno znamo kao čudo prirode. Odnedavno, od kako je ovo čudo prirode postiglo velihi uspeh na lestvici tj. rang listi za sedam novih svetskih čuda prirode… I onda, kada bolje razmislimo, nije Đavolja Varoš jedino čudo koje imamo. Uistinu nismo mogli, niti smo trebali kandidovati sva naša „čuda“ ali, nije zgoreg bar upoznati se sa njima…

Dakle, Vratnjanske kapije

kapija1 Vratnjanske kapije  čudo prirodeNegde u istočnoj Srbiji, tačnije na 30 km od Negotina, vekovima, po malo sklonjena od očiju sveta i turista, na obroncima planine Miroč, u klisuri reke Vratnice, u miru i naposedu manastira Vaznesenja Gospodnjeg stoji blagodet prirode. Vratnjanske kapije!
Kanjon Vratne je gorostasan i teško pristupačan. U sebi vešto krije tri kamene kapije, čudoesa prirode. U pitanju su kameni lukovi (kapije), iznad reke koji su u dalekoj prošlosti nastali urušavanjem pećina tunelskog tipa.
Prva od tri kapije tzv „Mala kapija“ nalazi se na samo 200 metara od srednjovekovnog Vaznesenjskog manastira. Dugačaka je 15 metara, široka 30 a visina njenog otvora 34 metra.
vratna Vratnjanske kapije  čudo prirodeDruga ili „Velika“ kapija ima dužinu 45 metara, širinu 23, visinu 26 i dubinu svoda 30 metara, a treća odnosno „Suva kapija“ ima dužinu od 34 metra, širinu 15, visinu 20 i dubinu svoda deset metara. Ova treća je ujedno i najmanje pristupačna. Takođe, ona je i najlepša i najizazovnijija za istraživače i posetioce.
U blizini treće kapije otkrivene su tri do sada neistražene pećine. Reč je o „pravim draguljima prirode“. Detaljna istraživanja ovih pećina tek predstoje, ali utvrđeno je, kažu speleolozi, da je pećina najbliža trećoj kapiji dugačka oko 400 metara, druga je nešto kraća ali atraktivnija, jer u sebi skriva malo jezero neobične lepote. Treća pećina je izuzetno velika i komplikovana, isprepletana brojnim hodnicima i tunelima.
loviste vratna Vratnjanske kapije  čudo prirodeOvaj turistički lokalitet, osim samog kanjona Vratne, kamenih lukova (Vratnjanske kapije) i pećina upotpunjuju i pomenuti manastir Vaznesenja gospodnjeg (Manastir Vratna), kao i lovište sa velikim stadom muflona i krdom jelena lopatara.

Ostavite komentar na Fejsbuku

(Ukoliko želite da ostavite komentar na ovom portalu za to koristite polje na dnu stranice.
Možete da komentarišete na oba mesta)

Postavi na Fejs

5 Responses to "Vratnjanske kapije – čudo prirode"

 1. Mira
  Mira Posted on 8. maja 2011. at 14:04

  Baš je interesantan ovaj tekst, a fotografije su potpuno dočarale lepotu tok krajolika.

 2. snezanabozic
  snezanabozic Posted on 9. maja 2011. at 11:07

  preeelepooooo

 3. Istočna Srbija | Beautiful Serbia Posted on 12. jula 2011. at 18:35

  […] ovo ženski manastir. Manastirsko imanje opasano je gvozdenom ogradom, pa, da biste videli čuvene Vratnjanske kapije, morate malo da se pentrate gore-dole, ali svakako nećete zažaliti. Tu se, u kanjonu Vratne, […]

 4. nedeljko
  nedeljko Posted on 17. aprila 2014. at 22:44

  prelepo zaista