Vrnjačka banja

Blagodeti pitome i živopisne prirode nudi nam Vrnjačka banja, smeštena na šumovitim ograncima planine Goč.
Foto: Ana Milinković

vrnjacka banja Vrnjačka banja

Most ljubavi

Devojke tu „zaključavaju“ srca svojih momaka. Na katancu napišu svoje i ime izabranika, zakače ga na ogradu, zaključaju, a ključeve bace u reku, da ih ljubav nikada ne napusti.
Vrnjačke devojke ovu „magiju“ upražnjavaju već stotinak godina.

vrnjacka banja katanac Vrnjačka banja

Vrnjačka Banja se nalazi u centralnoj Srbiji, na šumovitim padinama Goča, na i 230 metara nadmorske visine. Udaljena je 200 km od Beograda. Do Vrnjačke Banje se dolazi magistralnim putem preko Kraljeva i autoputem preko Pojata.

Vrnjačka Banja ima veoma dugu lečilišnu tradiciju. O tome nam svedoče arheološki nalazi u užem jezgru rimske banje, odnosno bazen za kupanje, rimski izvor tople mineralne vode (Fons Romanus) i mnoštvo kovanog novca koji je iz kultnih motiva ostavljen u lekoviti izvor. Ovde su na lečenje i oporavak mahom dolazili legionari V legije Flaviana i VII legije Klaudiana, kao i romanizovana plemenska aristokratija starosedelaca. Šira oblast Vrnjačke Banje pretstavlja najbogatije i najzanimljivije turističko područije Srbije.

Postavi na Fejs

One Response to "Vrnjačka banja"

  1. […] prošli smo i preko mostića ljubavi, koji je, po uzoru na onoga većeg i starijeg brata iz Vrnjačke banje, počeo stidljivo da skuplja zakatančene ljubavi po svojoj ogradi. Pa nek mu je sa srećom, a i […]