Župska berba, Aleksandrovac

Srbija je otadžbina, Župa domovina, a vino sudbina vrednih i časnih ljudi, u čijem je genetskom kodu upisana neizmerna ljubav prema najslađem voću – grožđu i najlepšem od svih pića – vinu

Zupska Berba Župska berba, AleksandrovacPutniče, kad dođeš u Župu, bilo da u nju dođeš sa severa ili juga ili iz nekog drugog smera, znaj da si dobrodošao gost u ovom blagoslovenom kraju. Stigao si u prestonicu loze i vina, u klasičnu zemlju srpskog vinogradarstva i vinarstva.

Župa aleksandrovačka je vrlo stara oblast i u njoj vekovi nisu prošli uzalud. Ona je milenijumima imala svoj geografski, istorijski, etnički i kulturni identitet. U svim istorijskim epohama isticala se nekom osobenošću i samosvojnošću, kao podneblje Bogom dano za bujan i intenzivan svakovrstan život. O tome potvrde nalazimo u materijalnim ostacima, kao i u pisanim izvorima bogate istorije ovog kraja.
Hilandar, Studenica i Žiča, naše svetinje, imale su u Župi svoje vinograde. Ovde je vinova loza čvrsto isprepletala svoj život sa životom čoveka na ovom prostoru, gde se zajedno raduju i tuguju stolećima i gde su pustili duboke korene.

Aleksandrovačka Župa koju često nazivaju i sprskom Šampanjom, jedno je od najpoznatijih srpskih vinogorja sa oko 2.500 hektara zemlje pod vinogradima, a vrhunska vina koja proizvodi sve veći broj malih vinarija izvoze se u Japan, Ameriku i zemlje zapadne Evrope. vino Župska berba, Aleksandrovac

Tradicionalna privredno-turistička manifestacija ,,Župska berba” u Aleksandrovcu održaće se od 23. do 26. septembra, pod motom ,,Ljubav, vera, nada, vino”. Posetioce ovogodišnje, 47. po redu ,,Župske berbe”, dočekaće tradicionalna fontana vina, vinska ulica, župska svadba, slikarska kolonija i Međunarodni festival folklora.
Prema očekivanjima organizatora, ovogodišnju ,,Župsku berbu” posetiće oko pola miliona ljudi, koliko ih je bilo i na prošlogodišnjoj manifestaciji. U okviru trodnevnog programa koji će se odvijati na centralnom gradskom trgu i nekoliko otvorenih scena u gradu, predviđeno je nekoliko koncerata, izložbi i literarnih programa. Novina je što će ove godine iz fontane vina ulicama Aleksandrovca poteći potok vina sa vodopadima, sa kojih će devojke u narodnoj nošnji kondirima za sve goste točiti besplatno vinovu ružicu, kojom je svojevremeno car Lazar pričešćivao vojsku pred polazak u boj na Kosovo.

fontana Župska berba, AleksandrovacPoštovani prijatelji Župe,
Dobro došli u pitomu i suncem okupanu Župu, tu vekovnu prestonicu grožđa i vina, u zavičaj svetlosti i boga Bahusa, u našu i vašu Okeaniju vinove loze, gde se zraci sunca u dodiru sa zrnima grožđa pretvaraju u pijanstvo koje krepi i pokreće!
Dobro došli na izvorište najslađeg pića, vina i ishodište svekolike lepote!
Župljani Vas, po vekovnoj tradiciji, očekuju raširenih ruku i isto tako široko otvorenih srca, da sa Vama podele svu radost rađanja i berbe.
Dođite da u dane berbe, u dane svenarodnog slavlja, osetite svu dobrotu ljudi sa ovih prostora, da zajedno, čašama župskog vina, nazdravimo za nova rađanja i trajanja, da spoznate svu lepotu življenja…
U to ime, dobro došli i živeli!